"Solidarność" uczciła 38. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego
14.12.2019 r. Ostrów Wielkopolski

Kulminacją ostrowskich obchodów 38. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego była uroczysta msza św. w intencji Ojczyzny i ofiar stanu wojennego, która została odprawiona o godz. 18.30 w ostrowskiej Konkatedrze. We mszy udział wzięli przedstawiciele władz NSZZ "Solidarność" Region Wielkopolska Południowa - z panem Bernardem Niemcem - przewodniczącym Zarządu Regionu na czele, liczne Poczty Sztandarowe z całej południowej Wielkopolski, związkowcy oraz mieszkańcy.
Uroczystości zakończono złożeniem wiązanek kwiatów i zniczy pamięci przed płytą upamiętniającą bł. ks. Jerzego Popiełuszkę oraz pod tablicą pamiątkową na Areszcie Śledczym.

Wcześniej bo o godz. 17.00 działacze Solidarności mogli zwiedzić Areszt Śledczy i zobaczyć miejsce poświęcone Solidarności. Rzecznik prasowy pan porucznik Michał Łuczkanin opowiedział historię związaną z pobytem osób internowanych w ostrowskim areszczie w roku 1981.Obejrzeliśmy także zdjęcia, które zrobił jeden z osadzonych, przemycając do aresztu aparat fotograficzny. Pan kapitan Maciej Żurkowski - zastępca dyrektora Aresztu Śledczego przedstawił prace
związane z Solidarnością a wykonane przez osadzonych.

W uroczystościach uczestniczyły trzy Poczty Sztandarowe naszej Organizacji wraz i z panią Emilią Jasińską - zastępcą dyrektora Zakładu Linii Kolejowych w Ostrowie, panem Romanem Zybałą - przewodniczącym, panem Zdzisławem Jasińskim - sekretarzem Sekcji Zawodowej Infrastruktury Kolejowej NSZZ "Solidarność".

Zdjęcia do obejrzenia w galerii.