Gala z okazji Święta Kolejarza 2019
07.11.2019 r.
Podczas gali z okazji Święta Kolejarza, która odbyła się 5 listopada 2019 r. w hotelu Zamek Pułtusk Dom Polonii wręczono odznaczenia państwowe i resortowe za szczególne wyróżnianie się w pracy zawodowej 109 pracownikom spółek kolejowych – członkom NSZZ „Solidarność”.
Aktu dekoracji dokonał minister infrastruktury, Andrzej Adamczyk w asyście sekretarza stanu, Andrzeja Bittela, prezesa zarządu PKP S.A., Krzysztofa Mamińskiego oraz przewodniczącego Rady Krajowej Sekcji Kolejarzy NSZZ "Solidarność", Henryka Grymela. Odznaczenie "Zasłużony dla transportu RP" otrzymał nasz kolega Zdzisław Jasiński, a z kolei odznakę "Zasłużony dla kolejnictwa"  otrzymał Waldemar Florczyk.

Stosownie do postanowień uchwały nr 23/2019 Rady Krajowej Sekcji Kolejarzy NSZZ "Solidarność", odznaką honorową "Zasłużony dla NSZZ Solidarność na kolei" wyróżnionych zostało 7 członków naszego związku. A wśród nich znalazł się Piotr Lebek. Odznaki wręczył przewodniczący Henryk Grymel wraz z członkami Prezydium.

Na uroczystość przybyli m.in.: prezes zarządu PKP PLK S.A., Ireneusz Merchel, prezes zarządu PKP CARGO S.A., Czesław Warsewicz wraz z członkiem zarządu Zenonem Kozendrą, prezes zarządu PKP Intercity S.A., Marek Chraniuk, prezes zarządu PKP SKM w Trójmieście Sp. z o.o., Maciej Lignowski, prezes zarządu PKP LHS Sp. z o.o., Zbigniew Tracichleb, prezes zarządu PKP Informatyka Sp. z o.o., Tadeusz Turzyński, prezes zarządu CS Natura Tour Sp. z o.o., Jacek Zawadzki, prezes zarządu Koleje Śląskie Sp. z o.o., Aleksander Drzewiecki, komendant główny Straży Ochrony Kolei, Józef Hałyk, prezes zarządu Fundacji Grupy PKP, Katarzyna Kucharek, członek zarządu PKP Energetyka S.A., Leszek Hołda, dyrektor spraw pracowniczych "Przewozy Regionalne" Sp. z o.o., Iwona Kosk oraz członkowie Prezydium Rady Krajowej Sekcji Kolejarzy NSZZ "Solidarność".

Część oficjalną uroczystości zakończyły pamiątkowe zdjęcia grupowe wyróżnionych osób z poszczególnych spółek.
Z godzinnym koncertem dedykowanym wyróżnionym pracownikom wystąpił artysta kabaretu „Rak”, Krzysztof Respondek. Był dobry humor, mini recital oraz wspólne śpiewanie. Występ zakończył się po dwóch bisach. Kolacja, w czasie której grał zamkowy DJ – po północy.

Zdjęcia autorstwa M. Moczulskiego znajdują się w galerii