Spotkanie z Pracodawcą w dniu 20 maja
23.052020 r.

W dniu 20 maja za pomocą wideokonferencji Pracodawca spotkał się z przedstawicielami Związków Zawodowych (szczebla krajowego) w sprawie dotyczącej protokołu nr 15. W tym spotkaniu SZIK NSZZ „Solidarność” reprezentowali W. Pełka, S. Kokot i H. Sikora.

Odnośnie naszych uwag zgłoszonych w piśmie nr SZIK – 16)20 z dn. 15.05.2020r. Pracodawca stwierdził nie wycofuje się z zapisów dotyczących Święta Kolejarza (odnośnie uznanie go za dzień świąteczny jak i zmiany liczenia gratyfikacji z okazji tego Święta) jednak proponuje aby te zapisy obowiązywały od roku 2021.

Następnie dyskusja przeniosła się do konkretnych zapisów w tekście przedstawionego przez Pracodawcę „projektu”. Tak jak my również niektóre inne Związki Zawodowe przedstawiły swoje uwagi zastrzeżenia na piśmie. Prezes Merchel przy pomocy pani dyrektor Blicharz przedstawiali racje Pracodawcy.

Pracodawca przedstawi kolejną wersje projektu (Protokołu nr 15 do ZUZP). Oczywiście jak ją dostaniemy (SZIK), prześlemy Wam w formie elektronicznej.
Moim zdaniem, formuła negocjacji czy rokowań za pomocą wideokonferencji nie zdaje egzaminu, o ile ta forma może być wykorzystywana do informowania czy ewentualnie wymiany poglądów w mniejszym gronie o tyle negocjacje czy rokowania według mnie nie zdadzą egzaminu. Mam nadzieje że kolejne spotkanie odbędzie się w formie tradycyjnej.
                                                                                                                                                  Wiesław Pełka