Regulamin akcji promocyjnej DOMS na 40 lat „Solidarności”.

Otwarcie wystawy "Tu rodziła sie Polska" w Ostrowie Wielkopolskim
01.07.202

W środę w południe na ostrowskim Rynku otwarto plenerową wystawę zatytułowaną „Tu rodziła się Solidarność”. Przygotował ją Instytut Pamięci Narodowej.

Tego samego dnia, dokładnie o tej samej porze wystawa otwarta została w około 50 polskich miastach, w których w lipcu 1980 roku miały miejsce robotnicze protesty, będące wstępem do Sierpnia 1980. Jednym z takich ośrodków był Ostrów, gdzie już 2 lipca zastrajkowała filia „Ursusa”, a potem MERA-ZAP, ZNTK, Prefabet oraz 15 innych zakładów. Postulaty dotyczyły głównie spraw płacowych oraz poprawy warunków pracy.

– Chcemy pokazać, że Solidarność nie powstała w Gdańsku, Szczecinie czy na Śląsku. Ona a powstawała w 700 zakładach, które w różnych okresach, od lipca do września 1980 roku, przyłączyły się do protestów. Dlatego nasza wystawa będzie wędrowała po kraju i odwiedzała poszczególne ośrodki. Na koniec, 28 sierpnia stanie na Placu Piłsudskiego w Warszawie – powiedziała Magdalena Zapolska-Downar z Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Łodzi.

Więcej zdjęć