Oświadczenie Piotra Dudy: Lech Wałęsa może czegoś zabraniać jedynie swoim dzieciom i wnukom
17.01.2020 r.

Wypowiedź byłego przewodniczącego Lecha Wałęsy, zabraniającego Prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie powoływania się na „Solidarność”, budzi jedynie uśmiech politowania. Jeśli Lech Wałęsa może komukolwiek czegoś zabraniać, to jedynie swoim dzieciom i wnukom, a nie Prezydentowi RP. Szczególnie, gdy dotyczy to Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. O tym decydują członkowie i władze Związku. Ci obecni, nie historyczni.

Wypowiedź Lecha Wałęsy, ale też Borysa Budki z Platformy Obywatelskiej, odnosiła się do krytycznego wobec wymiaru sprawiedliwości wystąpienia Prezydenta Andrzeja Dudy podczas Karczmy Piwnej Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność”, której zarówno Prezydent, jak i Premier Mateusz Morawiecki byli gośćmi.

Po pierwsze, nie było to wystąpienie do górników – jak twierdził Pan Budka – tylko do członków NSZZ „Solidarność” i nie było żadnym szczuciem. Jeśli o szczucie chodzi, to Pan Budka jest w tej dziedzinie niezrównanym specjalistą.

Po drugie, nikt nie musiał obecnych tam członków „Solidarności” przekonywać do reformy sądownictwa. Wystąpienie Prezydenta tylko potwierdziło to, co od początku lat 90. jest dla nas oczywiste. Składaliśmy w tej sprawie własny projekt konstytucji, gdzie żądaliśmy m.in. oczyszczenia wymiaru sprawiedliwości z ludzi PRL-wskiego aparatu ucisku. Te osoby są w sądach do dzisiaj. Nawet w Sądzie Najwyższym.

Korzystając z okazji chcę wyrazić radość ze zbliżającego się posiedzenia Komisji Krajowej, które z udziałem Prezydenta RP Andrzeja Dudy odbędzie się 29 stycznia w Pałacu Prezydenckim. Będzie to inauguracja obchodów 40. lecia powstania NSZZ „Solidarność” i odbędzie się w tym samym miejscu, gdzie powoływano Układ Warszawski i gdzie odbywały się obrady okrągłego stołu. To nadaje tej uroczystości symboliczny wymiar.

Piotr Duda
Przewodniczący KK NSZZ "Solidarność"