WYDARZENIA 2019 ROK

Wycieczka do Kotliny Kłodzkiej
23 - 26 maja 2019 r. Kotlina Kłodzka

ZOZ NSZZ Solidarność przy ZLK Ostrów Wlkp. dla swoich członków zorganizowała w dniach 23 - 26 maja wycięczkę do Kotliny Kłodzkiej. Po przyjeździe i zakwaterowaniu w Ośrodku Wypoczynkowym Orion A w Kudowie Zdrój każdy miał czas wolny. W piątek od samego rana udaliśmy się do Błędnych Skał, które mają powierzchnię ok. 22 ha i znajdują się na wysokości 853m n.p.m. Położone są na obszarze Parku Narodowego Gór Stołowych. Błędne Skały to labirynt szczelin i zaułków, niekiedy niezwykle wąskich, oddzielających bloki skalne kilkunastometrowej wysokości. Wiele skał ma własne nazwy np.: "Skalne Siodło", "Kurza Stopka", "Labirynt", "Tunel", "Wielka Sala". Powstałe bloki skalne tworzą kilkusetmetrową trasę turystyczną o niepowtarzalnym uroku, którą zwiedzając często dosłownie przeciskamy się pomiędzy skałami wąskimi szczelinami. Następnym punktem na naszej mapie był Szczeliniec Wielki (919 m), który jest najwyższym szczytem Gór Stołowych, a zatem zalicza się do Korony Gór Polski. Dla turystów to przede wszystkim główna atrakcja w polskiej części tego pasma Sudetów. Trasa zwiedzania prowadzi przez skalne labirynty, przepiękne tarasy widokowe oraz głębokie szczeliny, w których śnieg utrzymuje się nawet w okresie wakacyjnym. Sobotę rozpoczęliśmy od wyprawy na Sky Walk, czyli spacer w chmurach, który możliwy jest w Resorcie Dolni Morava to wyjątkowe przeżycie dla każdego. Wieża o wysokości 55 metrów znajduje się na zboczu góry Slamnik na wysokości 1116 m n.p.m. Poprzez swoje położenie gwarantuje doskonałe widoki na cały Masyw Śnieżnika z malowniczą doliną rzeki Morawy. W oddali rysują się grzbiety Jeseników, Suchy Vrch i Karkonosze. Tutaj niebo jest na wyciągnięcie ręki, poszerzamy własne horyzonty - poczucie wysokości i przestrzeni, które do tej pory było nam obce, staje się dostępne, a przy tym bezpieczne. Na wysokość zarezerwowaną dla szybujących ptaków dostaniemy się pieszo, bez najmniejszego ryzyka, po szerokiej i łagodnej kładce. Wzdłuż ścieżki zamontowano liczne tabliczki informacyjne, które przedstawiają historię regionu oraz opisują bliższe i dalsze krajobrazy. Po zdobyciu najwyższego piętra mamy dwie możliwości, powrót tą samą drewnianą ścieżką lub użycie bezpiecznie wyprofilowanej zjeżdżalni o długości 101 m, którą w szybkim czasie dostaniemy się na najniższe piętro konstrukcji - emocje podczas zjazdu gwarantowane! Dodatkowe atrakcje to tunele między piętrami oraz „gniazda” z sieci na wysuniętych tarasach. Popołudnie z kolei spędziliśmy w Kletnie, gdzie znajduje się Jaskinia Niedźwiedzia, która jest najdłuższą z jaskiń sudeckich i jedną z najdłuższych i najgłębszych w Polsce. Jaskinia jest rozwinięta horyzontalnie na trzech poziomach. Znana długość sal i korytarzy wynosi ponad 5 km, natomiast głębokość to ponad 100 m. Poziom górny zachowany jest szczątkowo. Poziomem środkowym biegnie udostępniona dla turystów niezwykle atrakcyjna trasa turystyczna z niepowtarzalną i dobrze zachowaną szatą naciekową jaskini oraz dużą ilością kości zwierząt epoki lodowcowej. Trasa turystyczna, która udostępniona jest dla turystów liczy około 360 m, przy czym możemy na niej zobaczyć około 500 m jaskini. Nie można w niej dotykać szaty naciekowej, a ze względu na konieczność utrzymania specyficznego mikroklimatu wewnątrz jaskini grupy zwiedzających mają maksymalnie 15 uczestników. W drodze powrotnej zwiedziliśmy Twierdzę Kłodzko, której historia sięga wiele wieków wstecz. W 1960 roku Twierdza Kłodzko została uznana za zabytek i udostępniona turystom. Część fortyfikacji udostępnionej do zwiedzania to zaledwie 10% obiektu. Dzisiaj Twierdzę można zwiedzać indywidualnie lub w towarzystwie przewodnika ubranego w historyczny mundur. Trasa prowadzi przez najważniejsze miejsca - przygoda rozoczyna się na Dziedzińcu Tumskim, gdzie w średniowieczu stały zabudwania zakonu augustianów, a potem prowadzi pod Bastionem Alarmowym, gdzie turyści mogą zobaczyć słynne schody, którymi wbiegali filmowi czterej pancerni. Ważnymi punktami na trasie zwiedzania są też lazaret, Bastion Wieżowy oraz donjon - ostatnie miejsce obrony, zajmujący tereny dawnego zamku. Z bastionów górujących nad Kłodzkiem można podziwiać panoramę miasta oraz gór otaczających ziemię kłodzką będącą Turystycznym Hrabstwem Sudetów. Najodważniejsi mogą zwiedzić podziemia zwane popularnie labiryntami. Tam czekało na nas do przejścia ponad kilometr z kilkukilometrowej sieci podziemnych chodników kontrminowych rozciągających się pod stokiem bojowym Twierdzy. Twierdza to miejsce owiane aurą tajemniczości, które gromadzi wiele historycznych wydarzeń z minionych epok oraz różnych legend i opowieści. Szybko minęły te dni w których pogoda nam dopisała. Zmęczeni, ale zadowoleni wróciliśmy do naszych domów. Fotki w galerii.
OGŁOSZENIA

Ubezpieczenia