Jacek Kurski: Mieliśmy w historii kilka pięknych zrywów, ale to Solidarność jest ruchem zwycięskim
13.01.2020 r.

W 1000-letniej historii Polski nie było tak pięknego ruchu, który postawił w centrum swoich zadań odzyskania niepodległości Polski - podkreślał Jacek Kurski, prezes TVP, podczas uroczystości podpisania listu intencyjnego dot. organizacji koncertu na 40-lecie powstania "S".

- W 1000-letniej historii Polski nie było tak pięknego ruchu, który postawił w centrum swoich zadań odzyskania niepodległości Polski. To było coś pięknego. Bez Solidarności nie byłoby upadku komunizmu. Ideologia komunistyczna została zakwestionowana w samym centrum, przez zorganizowanych robotników, którzy w czasie swoich strajków wystawiali portrety Jana Pawła II, organizowali msze święte i kwestionowali ideologię komunistyczną. Zwycięstwo miało początek w wolnych związkach zawodowych. Bez tego nie mielibyśmy wolnej wielkiej Polski, a także być może rozszerzonej Unii Europejskiej. Mieliśmy w historii kilka pięknych zrywów, ale Solidarność jest ruchem zwycięskim

- mówił Jacek Kurski.

- Naszą rolą, rolą telewizji jest, by pamięć o tych wydarzeniach wizualizować i pokazywać to dobro, jako rzecz piękną. Telewizja Polska tak właśnie postrzega swoją misję

- dodał prezes TVP.