WYDARZENIA 2019 ROK

39. rocznica podpisana Porozumień Sierpniowych
31.08.2019 r. Kalisz

W sobotę , 31 sierpnia w Kaliszu odbyły się uroczystości poświęcone 39. rocznicy powstania Solidarności. W obchodach uczestniczyli m.in. przewodniczący ZR Bernard Niemiec, z-cy przewodniczącego Elżbieta Wdowczyk, Roman Zybała, Jarosław Walczak, poseł na Sejm RP Jan Mosiński. O godz. 19.00 w Kościele oo. Jezuitów została odprawiona uroczysta msza św. w której uczestniczyły poczty sztandarowe a wśród nich poczty naszej organizacji zakładowej. Po mszy w Ogrójcu Sanktuarium delegacje złożyły wiązanki kwiatów. Zdjęcia z uroczystości można zobaczyć w galerii.
39 lat temu w sali BHP Stoczni Gdańskiej podpisane zostało porozumienie między Komisją rządową a Międzyzakładowym Komitetetem Strajkowym, któe w konsekwencji doprowadziło do powstania NSZZ "Solidarność" - pierwszej w krajach kominstycznych, niezależnej od władz. legalnej organizacji związkowej - wspomina Roman Zybała, zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Wielkopolska Południowa.
OGŁOSZENIA

Ubezpieczenia