WYDARZENIA 2019 ROK
Spotkanie Opłatkowe
18.12.2019 r. Ostrów Wielkopolski

W dniu 18 grudnia w hotelu
Villa Royal odbyło się spotkanie opłatkowe dla członków naszej organizacji zakładowej.

"Solidarność" uczciła 38. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego
14.12.2019 r. Ostrów Wielkopolski

Kulminacją ostrowskich obchodów 38. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego była uroczysta msza św. w intencji Ojczyzny i ofiar stanu wojennego, która została odprawiona o godz. 18.30 w ostrowskiej Konkatedrze. We mszy udział wzięli przedstawiciele władz NSZZ "Solidarność" Region Wielkopolska Południowa - z panem Bernardem Niemcem - przewodniczącym Zarządu Regionu na czele, liczne Poczty Sztandarowe z całej południowej Wielkopolski, związkowcy oraz mieszkańcy.

38. rocznica wprowadzenia stanu wojennego
13.12.2019 r. Kalisz

13 grudnia 1981 r. Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego, na czele z gen. Wojciechem Jaruzelskim, wprowadziła w Polsce stan wojenny. Tego dnia złamano nadzieje milionów Polaków i na wiele lat odsunięto szansę na demokratyczne przemiany. Stan wojenny przyniósł tysiącom osób i ich rodzinom wielkie cierpienie – izolację w obozach internowania, uwięzienie, pozbawienie pracy, inne represje, zaś dziesiątki niewinnych straciły życie

Święto Kolejarza w Ostrowie Wielkopolskim
25.11.2019 r. Ostrów Wielkopolski

W dniu 25.11.2019 r. (poniedziałek) o godz. 18:30 w kościele pw. św. Pawła Apostoła w Ostrowie Wlkp. została oprawiona msza święta w intencji kolejarzy, o opiekę św. Katarzyny Aleksandryjskiej dla żyjących a dla zmarłych o zbawienie.

Z wizytą u przedszkolaków
25.11.2019 r. Ostrów Wielkopolski

W poniedziałek 25 listopada nasi członkowie: pani Marta Marcinkowska (dróżnik przejazdowy) oraz Łukasz Starczewski ( dyżurny ruchu stacji Ostrów Wlkp.) z okazji Święta Kolejarza gościli w przedszkolu "Tęcza" w Ostrowie Wlkp. Przybliżyli oni dzieciom na czym polega praca kolejarzy, przedstawili również jak należy zachowywać się przed przejazdami kolejowymi oraz na terenie kolejowym.

Msza Święta w Krotoszynie
24.11.2019 r. Krotoszyn

W niedzielę 24 listopada o godz. 10:00 w kościele pw. św. Marii Magdaleny w Krotoszynie została odprawiona msza św. w intencji kolejarzy. W wydarzeniu uczestniczył Poczet Sztandarowy NSZZ "Solidarność" Węzeł PKP Krotoszyn.

1,2,3,4